tijdzoeker-3-belangrijkste-vragen-wolken

Succes, geluk en voldoening, begrippen die iedereen voor zichzelf verschillend definieert. Wel zijn we het erover eens dat dit geen zaken zijn die we van de één op de andere dag zomaar zullen hebben. Ook zegt iedereen er uiteindelijk naar te streven. Toch blijkt het elke keer weer lastig om tijd te investeren in dingen waarvan we pas op de lange termijn de vruchten kunnen plukken. En hoe weet je zeker dat je je tijd investeert in de juiste dingen?

Een belangrijke reden waarom we echt succes, geluk en voldoening minder ervaren dan we willen, is omdat we vaak focussen op de korte termijn. We focussen op de means goals en vergeten de end goals. We verwarren means goals vaak zelfs met end goals. Dat is gevaarlijk volgens Vishen Lakhiani, ondernemer en oprichter van MindValley.

Voorbeelden van end goals zijn: de wereld rondreizen, een bijdrage leveren aan de wereld, het leren van een nieuwe taal. Means goals zijn de dingen waarvan de wereld om ons heen ons zegt dat we die nodig hebben om succes, geluk of voldoening te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een universitair diploma, een grote zak geld op je bankrekening, een baan bij een hoog aangeschreven bedrijf of een goede beoordeling op je werk.

We verwarren means goals vaak zelfs met end goals

Het probleem is dat we geobsedeerd raken door deze means goals en dat we de end goals uit het oog verliezen. Maar hoe zorg je er dan voor dat dit niet gebeurt?

Dat kan door je end goals expliciet te maken. Vishen stelt dat alle end goals in drie categorieën vallen: ervaringen, groei en bijdrage. Een oefening die ik je absoluut aanraad om te doen, is jezelf de volgende drie vragen te stellen:

  • Wat wil ik ervaren in dit leven?
  • Waar wil ik in groeien?
  • Hoe wil ik bijdragen aan deze wereld?

Wanneer je deze drie vragen beantwoordt, krijg je een goed beeld van wat jouw doelen in het leven zijn. Extra context en richting bij het beantwoorden van deze vragen haal je uit de onderstaande video van Vishen (13 minuten).

Eenvoudige oefening toch? En misschien ook voor jou een eye-opener. Nog geen A4-tje en pen gepakt? Doe het nu! Druk op afspelen en ga de 3 vragen af. Vishen geeft je tijdens het beantwoorden ook handvatten, zodat je niet vastloopt. No worries. De oefening was mijn tijd waard en die van jou vast ook :-)

Zelf heb ik na afloop mijn antwoorden verwerkt in een Google Drive document, zodat ik er altijd, waar ik ook ben, op terug kan kijken. Ook vul ik het af en toe aan. Dit helpt mij om het levendig te houden en zorgt ervoor dat ik regelmatig nadenk over hoe ik dichter bij mijn doelen kom.

En nu? Vul de tijd die je vrijmaakt in met dingen die ertoe leiden dat je gaat ervaren, groeien of bijdragen volgens jouw end goals. Welke dingen kun je vandaag nog doen die je dichter bij je end goals brengen? Bedenk simpele, kleine acties die je dagelijks of wekelijks kunt uitvoeren.

Succes!