Tijdzoeker.nl

Meer tijd voor de dingen waarvan jij geniet en die jij belangrijk vindt.

De impact van het eerste scherm op je telefoon

Het eerste scherm van je telefoon, je homescreen, zie je best vaak. De meeste van ons zien hun homescreen zeker tientallen keren per dag. Weleens stilgestaan bij welke invloed de indeling van je homescreen heeft op jouw dagelijks leven?

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik voor de eerste keer serieus naar de indeling van mijn homescreen keek. “Wat is eigenlijk de gedachte achter mijn homescreen?” Er leek weinig logica in te zitten. Zowel mijn keuzes voor apps als voor verzamelmappen waren willekeurig, evenals de keuze voor de plekken van mijn apps.

Wat leeft er eigenlijk op jouw homescreen?

Ik besloot om alles eens kritisch te bekijken en daar een uurtje voor uit te trekken. Een van de doelen die ik mezelf al eerder had gesteld, was minder op mijn telefoon kijken. Mijn homescreen wilde ik dus zo indelen dat ik minder vaak afgeleid zou worden, minder tijd zou spenderen op mijn telefoon en het gebruiksgemak hoger zou worden.

  • Waarom staat deze app op mijn homescreen?
  • Waar gebruik ik deze app voor?
  • Hoe vaak gebruik ik deze app?
  • Is dit een app waar ik van afgeleid raak?
  • Waarom staat deze app op deze plek?
  • Hoeveel apps wil ik op mijn homescreen?

Na flink wat aanpassingen en door de tijd heen enkele tweaks, ziet mijn homescreen er op dit moment zo uit:

Samengevat: relatief weinig ruimte voor apps (4 x 4), geen verzamelmappen, geen social apps, geen meldingen en geen nieuwsapps (die heb ik sowieso niet). Wel een aantal apps waar ik snel bij moet kunnen en die ik vaak gebruik. Die heb ik in het kwadrant rechtsonder geplaatst, zodat ik er makkelijk bij kan met mijn duim als ik ze snel even nodig heb.

Daarnaast heb ik op mijn homescreen geen apps die mij middels app badges (die rode bolletjes met getalletjes erin) verleiden om ze te openen en waarbij ik vervolgens het risico loop erin te verdwalen, zoals nieuws en social apps. Tot slot laat ik sinds een paar weken bij wijze van experiment bovenaan een aantal plekjes vrij waar ik mijn nieuwste apps neerzet. Hiermee krijg ik snel een gevoel bij hoe vaak ik nieuwe apps gebruik en weet ik snel of ik ze wil behouden.

Ik besef dat de nerd-factor van hoe ik omga met mijn homescreen vrij hoog is. Toch leek het me leuk om eens te delen. De homescreen van een telefoon zegt naar mijn idee veel over de eigenaar van de telefoon. Hoe georganiseerd of chaotisch ben je? Wat vind je belangrijk? Maar ook in welke mate je bereid bent je te laten afleiden. Wat leeft er eigenlijk op jouw homescreen?

Je homescreen heeft onbewust invloed op je dagelijks leven. Door deze slim in te richten, weet ik zeker dat je tijd bespaart en afleiding voorkomt. Dit zie ik bij mezelf sterk terug. Nu besef ik pas hoe vaak je zonder er echt over na te denken een app opent (vaak een social app). Meestal uit verveling en vervolgens raak je ook nog eens verdwaald en ben je zo een paar minuten verder. Precies wat ik wil voorkomen.

In het algemeen geldt: wil je een slechte gewoonte afleren, maak het jezelf dan moeilijker. In het geval van je telefoon(verslaving!): zorg dat je social, nieuws en messaging apps in ieder geval niet op je homescreen staan en zet notificaties en app badges uit. Zo zorg je ervoor dat je bewust de keuze moet maken om je mailbox te bekijken of je whatsapp-berichten te zien. Hierdoor zul je minder tijd op je telefoon spenderen.

Je meldingen uitzetten is altijd een goed idee. Je voorkomt hiermee het Zeigarnik-effect en hebt daardoor veel meer rust in je hoofd. Tuurlijk, nog beter is een aantal apps volledig van je telefoon afgooien. Daarover een andere keer meer.

Nu besef ik pas hoe vaak je zonder er echt over na te denken een app opent

Zorg er met het juiste homescreen voor dat je minder vaak je telefoon pakt en minder lang in je telefoon blijft hangen. Ga met meer focus en aandacht door het dagelijks leven. Vinden je vrienden en familie fijn.

P.S. Laat een vreemde je homescreen eens zien en vraag of hij wil inschatten wat voor persoon jij bent. Of probeer het zelf eens bij een ander!

Vorige

Direct meer uit je tijd halen? Zeg je TV-abonnement op

Volgende

27 Vragen om je levensdoelen helder te krijgen

  1. Marjoke

    Op mijn homescreen heb ik minder apps staan, de rest zie ik pas als ik verder schuif. Eerste blik is dus relaxed met weinig apps

Geef een antwoord

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén