Tijdzoeker verzonken kosten

‘Als we dit niet doen, dan is alles voor niets geweest’ of ‘als we nu niet gaan, is het zonde van die dure concertkaarten’. Uitspraken die je vast bekend voorkomen en die we allemaal doen. Iets wat we in het verleden hebben gedaan, gekregen of gekocht beïnvloedt vaak onze beslissing op dit moment. En dat terwijl dat rationeel gezien eigenlijk niet zou moeten. Het is een denkvalkuil waar je liever niet langer in valt.

Tijdens mijn studie Bedrijfskunde aan de UvA kwam het begrip ‘verzonken kosten‘ regelmatig langs. Verzonken kosten (sunk costs) zijn kosten die al gemaakt zijn en die niet meer ongedaan te maken zijn. In de economie zijn dit letterlijk kosten in de vorm van geld. Echter kun je dit breder trekken door kosten ook in de vorm van tijd en moeite mee te nemen.

Verzonken kosten zijn kosten (in geld, tijd of moeite) die al gemaakt zijn en die niet meer ongedaan te maken zijn.

De vader van een goede vriend gaf laatst het volgende voorbeeld over wat hij het dubbele verlies noemt: Je hebt ruim van tevoren kaarten gekocht voor een voorstelling in de schouwburg. Op de dag zelf heb je geen zin. Ga dan niet!

Het geld ben je toch kwijt (uiteraard kun je de kaartjes nog wel proberen te verkopen). Als je namelijk toch gaat, doe je óók nog eens iets waar je geen zin in hebt en wat tijd kost. Als niet gaat en de vrijvallende tijd nuttig besteedt, heb je maar één keer verlies: de kosten van de kaarten.

Denk ook aan de rij voor de kassa bij de supermarkt. Het schiet maar niet op en je twijfelt of je naar die andere rij moet overstappen die duidelijk veel sneller gaat. Meestal blijf je staan. Je hebt namelijk al minuten geïnvesteerd in ‘jouw rij’. Overstappen zou betekenen dat al die minuten voor niets zijn geweest.

Hoe hoger de investering die je hebt gedaan – in tijd, geld of moeite – des te moeilijker het is om een rationele beslissing te maken.

Neem eens 2 minuten de tijd om na te denken wat jouw laatste dubbele verlies was. Wanneer was dit? Hoeveel heeft dit je gekost?

Wanneer was jouw laatste dubbele verlies?

Die film van laatst, waarvan je vanaf minuut 5 al wist dat het een slechte film zou zijn? De boodschap van dat boek die je na 60 pagina’s ook wel had begrepen? Een studie of cursus waar je eigenlijk helemaal geen passie of interesse voor blijkt te hebben?

Verspil niet langer je tijd, geld of moeite aan dingen die alleen maar tot nog meer verlies zullen leiden!