tijdzoeker-vier-branders-theorie

We willen alles en we willen het nu. Maar eigenlijk is dat onmogelijk. Stiekem weten we dat ook wel. We willen succes op elk vlak in ons leven. We weigeren te accepteren dat dit niet realistisch is. Een bekend cliché als ‘Je kan niet alles hebben’ bestaat niet voor niets. Het vervelende van clichés is dat ze vrijwel altijd waar lijken te zijn.

Een tijdje geleden stuitte ik op de Four Burners theorie. In het artikel ‘The Four Burners Theory: The Downside of Work-Life Balance’ neemt James Clear een gasfornuis met vier branders als metafoor voor het leven. Elke brander symboliseert een belangrijk deel in je leven:

  • Brander 1: Familie
  • Brander 2: Vrienden
  • Brander 3: Gezondheid
  • Brander 4: Werk

Volgens de theorie moet je, als je succesvol wilt zijn, één van de branders uitzetten. Wanneer je écht succesvol wilt zijn, moet je er twee uitdraaien.

Klinkt best extreem hè? Even los gezien van het feit dat succes in het leven voor jou een andere definitie kent dan voor mij. Denk jij dat dit waar is?

Een hechte band met je familie, met je vrienden, een goede mentale en fysieke gezondheid en ook nog eens een succesvolle carrière. Alles tegelijk? Kan dat eigenlijk? Of maken we onszelf helemaal gek?

Als je succesvol wilt zijn, moet je één van de branders uitzetten. Wanneer je écht succesvol wilt zijn, moet je er twee uitdraaien.

We denken graag dat we alles tegelijk kunnen hebben en dat we daarvoor niets hoeven op te offeren. Dat is lange tijd ook mijn instelling geweest. Iets met ontkenningsfase en weigeren compromissen te maken. Maar nadat ik alles deconstrueerde, was ik hier niet zo zeker meer van.

Clear stelt dat er drie manieren zijn om hiermee om te gaan.

  1. Besteed branders uit. Huur een schoonmaakster in, zodat je zelf niet hoeft schoon te maken. Breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je zelf geen reparaties hoeft te doen of een band te plakken. Haal eten af, zodat je zelf niet hoeft te koken. Door zaken uit te besteden maak je tijd vrij voor andere branders.
  2. Omarm beperkte tijd. In plaats van te denken ‘had ik maar meer tijd’, kun je beter focussen op meer halen uit de tijd die je hebt. Gegeven dat ik per week 2 uur de tijd heb om te sporten, hoe kan ik zorgen dat ik zo fit mogelijk ben? Door daarnaast te redeneren vanuit de minimale effectieve dosis, speel je meer tijd vrij.
  3. Breek het leven op in seizoenen. In plaats van alles tegelijk doen, kun je je leven opbreken in seizoenen. Wanneer je jong bent en geen kinderen hebt, kun je er bewust voor kiezen om je bijvoorbeeld meer op je werk en gezondheid te focussen. Een paar jaar later start je wellicht een gezin, zet je de familie brander omhoog en richt je je minder op je werk.

Waar jij je het prettigst bij voelt, moet je zelf bepalen. Het is niet makkelijk om te accepteren dat niet alles tegelijk kan. Het geeft veel rust als dit je wel lukt. ‘Iets op een lager pitje zetten’ is een gezegde dat niet zomaar bestaat binnen de Nederlandse taal. Het is geen verkeerd idee om dat bewust te doen. Sterker nog, het kan heel verstandig zijn! Het helemaal uitzetten van één van de branders lijkt mij overigens te extreem, maar iets (tijdelijk) op een lager pitje zetten is wel zo realistisch.

Pak de afgelopen jaren er eens bij. Welke branders heb jij flink naar beneden gedraaid en welke heb je op volle toeren laten gaan? En wanneer heb je vervolgens de branders op een andere stand gezet?