We weten allemaal hoe we op onze fysieke gezondheid kunnen letten en deze kunnen verbeteren. Genoeg bewegen, water drinken, zorgen voor een gebalanceerd dieet etc. Dat geldt ook voor onze geest, echter zijn we daar vaak minder bewust mee bezig.

Wat voed jij je lichaam? Wat stop jij in je mond? Om lichamelijk gezond te blijven en je gezond te voelen, wil je de beste voedingsstoffen tot je nemen en de hoeveelheid slechte voedingsstoffen beperken…je bent wat je eet is het toch?

Zo is het minstens net zo belangrijk dat je voorzichtig bent met wat je je geest voedt, want wat je erin stopt komt er ook uit. Bewaking van je mentale toegangspoort is essentieel voor je succes en geluk. Garbage in, garbage out.

Denk eens aan hoe je je dag begint. Wat lees je? Waar luister je naar? Wat kijk je op tv of op je laptop? Stop jij garbage in je geest en krijg je er garbage out? Of stop je er kolen in en krijg je er diamanten uit?

Zelf kijk ik inmiddels al ruim vier jaar geen televisie meer en ook lees ik geen krant. Ik lees en kijk gericht en dat bevalt goed!

Als je niet oppast met wat je toelaat tot je geest, bijvoorbeeld negatieve gedachten van jezelf of van anderen, dan laat je onkruid toe te groeien en zich te verspreiden. Het maakt echt niet uit hoe slim, handig, goed of geweldig je bent. Als je de deur naar jouw geest niet bewaakt, geef je stilzwijgend toestemming aan illusie en ontmoediging.

De bron van slechte invloed maakt niet uit; het effect dat het heeft op jouw output is waar het om draait.

Een kort verhaal (geparafraseerd) van Jim Rohn over een kop koffie, gerelateerd aan de boodschap van dit artikel:

Twee mannen bij de koffieautomaat

Man 1: “Wat zou er gebeuren als er iemand suiker mijn koffie zou doen?”
Man 2: “Niet veel, je zou je waarschijnlijk prima voelen.”
Man 1: “Wat zou er gebeuren als er iemand cyanide in mijn koffie zou doen?”
Man 2: “Dat zou je denk ik niet overleven.”
Man 1: “Wat als mijn ergste vijand suiker in mijn koffie zou doen?
Man 2: “Daar zul je weinig aan overhouden.”
Man 1: “Wat zou er gebeuren als een vriend, zonder zich hiervan bewust te zijn, cyanide in mijn koffie zou doen?
Man 2: “Daar zou je dood aan gaan.”

De les uit dit verhaal: let op je koffie. Je kunt suiker krijgen van je vrienden, familie en collega’s. Je kunt ook vergif krijgen van je vrienden, familie of collega’s. De bron van slechte invloed maakt niet uit; het effect dat het heeft op jouw output is waar het om draait. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je in je koffie toelaat.

Wat is dan beste manier om je geest te voeden? Proactief, met informatie die je zelf kiest. Niet reactief en lukraak absorberend voeden wat er op je af komt uit de krant, je Facebook timeline of het journaal op tv. Lees een boek of artikel over een onderwerp waar je meer over wilt weten, of luister naar een audioboek of interessante podcast.

Creëer meer controle over je gedachten en zorg ervoor dat je controle hebt over je omgeving. Bewaak de poort tot jouw geest elke dag :-)