De 100 dingen die je ooit gedaan moet hebben lijst. Een dertig-voor-je-dertigste-lijst. Je bent ze vast weleens tegengekomen en hebt wellicht zelf ooit een bucket list opgesteld. Ik in ieder geval wel en mijn bucket list was behoorlijk lang. Tegenwoordig is deze een stuk korter.

Waarom mijn bucket list nu een stuk korter is? Niet omdat ik zoveel van mijn lijst heb afgevinkt, maar omdat ik veel items juist heb verwijderd. Dit geeft rust, want nu heb ik niet meer het gevoel dat ik mezelf voor de gek houd met een lijst vol onrealistische niet-te-combineren dromen.

Dromen doen we graag. We fantaseren over het perfecte leven waarin we alles bereiken wat we willen, we de mooiste belevenissen ervaren en alle tijd en middelen hebben om onze dromen te verwezenlijken. Het geeft ons energie en een fijn gevoel. We voelen inspiratie :-)

De vraag is of het echt nuttig is om onszelf regelmatig te confronteren met het onrealistische. Zelf ben ik daarom een fan van gericht dromen en probeer ik zoveel mogelijk te destilleren wat ik nu écht in mijn leven wil ervaren en bereiken. Dat betekent dus veel filteren en schrappen.

Neem deze enigszins confronterende, maar eenvoudige filter als opwarmertje: “Welke items zouden er nog op je lijst staan als je niemand erover zou mogen vertellen?”. En ja, dat is inclusief niet posten op sociale media ;-)

Zou ‘een hele marathon lopen’ nog steeds op je lijst staan? Of de Kilimanjaro beklimmen?

De vraag is of het echt nuttig is om onszelf regelmatig te confronteren met het onrealistische.

Een andere filter die ik bijzonder effectief vind, heeft te maken met investeren. Er is namelijk een belangrijk probleem met bucket lists: we raken van alles wat erop staat enthousiast, maar we hebben geen zin om de benodigde investeringen te doen.

We willen alleen de uitkomst. We hebben de neiging om te vergeten dat we er dingen voor moeten opofferen: tijd, geld en energie. We willen alles, maar we willen er maar weinig voor laten. Hierdoor blijven veel van onze dromen precies dat, dromen.

In plaats van onze bucket list bijschaven door onszelf af te vragen of we een bepaalde uitkomst wel écht willen, zouden we onszelf de vraag moeten stellen: “Wil ik het proces?” of “Wil ik dat wat ervoor nodig is om het te bereiken?”.

Neem als voorbeeld het beklimmen van die Kilimanjaro: “Wil ik het proces van het geld sparen voor de trip en wil ik alle benodigde uren van training doen?”.

Wil ik dat wat ervoor nodig is om het te bereiken?

Naast elk item op je bucket list zou in een denkbeeldige (of wellicht echte) kolom de benodigde investering in tijd, geld en energie moeten staan. Dit helpt bij het prioriteren binnen de lijst en is in mijn ogen essentieel om te ontdekken wat je nu écht wilt bereiken en ervaren in je leven.

Succes!

P.S. Mocht je overigens benieuwd zijn naar het format dat ik gebruik voor mijn bucket list: het template van de drie belangrijkste vragen om jezelf te stellen.