tijdzoeker-effectief

Twee woorden die weliswaar met elkaar te maken hebben, maar zeker niet hetzelfde zijn: efficiëntie en effectiviteit. Velen gebruiken ze ten onrechte door elkaar. Het zijn verschillende begrippen en om het maximale uit je tijd te halen is het belangrijk dat je deze begrippen goed uit elkaar houdt.

Efficiëntie heeft te maken met de mate waarin je bepaalde middelen (bijvoorbeeld tijd, geld of moeite) inzet voor het uitvoeren van een taak. Hoe minder middelen er nodig zijn, hoe efficiënter je bent. Bij efficiëntie kijk je naar hoe goed je iets doet.

Effectiviteit refereert naar de mate waarin je je doel bereikt. Bij effectiviteit kijk je kritisch naar of je dat wat je doet überhaupt moet doen.

If the ladder is not leaning against the right wall, every step we take just gets us to the wrong place faster. (Stephen Covey)

Bij efficiëntie wordt dus niet gekeken naar of je het juiste doet. Wil je het maximale uit je tijd halen? Focus je dan op effectiviteit.

Het is waardevoller om het juiste te doen, dan dingen op de juiste manier te doen. Wat je doet is veel belangrijker dan hoe je het doet.

Vraag je bij de dingen die je doet altijd af of het je dichter bij je doel brengt. Jouw persoonlijke doelen bereik je namelijk niet sneller door te focussen op efficiëntie van dingen die je eigenlijk niet zou moeten doen!

Het is waardevoller om het juiste te doen, dan dingen op de juiste manier te doen. Wat je doet is veel belangrijker dan hoe je het doet.

Heb je eenmaal bepaald wat de meest effectieve methode is om een doel te bereiken? Dan kun je natuurlijk altijd nog kijken hoe je dit vervolgens zo efficiënt mogelijk kunt doen. Met die laatste stap ga je van de juiste dingen doen, naar de juiste dingen op de juiste manier doen. Effectief én efficiënt :-)